Форум
Home →  Новини →  Седмица на гората 2008
18.06.2008
Седмица на гората 2008
Седмица на гората 2008
Седмицата между 7 и 13 април премина под надслов „Да посадиш дърво, да отгледаш надежда”. В конкурса за ученическо творчество обявен от Дирекцията на природен парк „Българка” се включиха близо 200 участника от училищата на Габровска област. Никак не беше лесно на комисията по оценяване на творбите да излъчи четиридесет и двамата победители. В разнообразието от рисунки, колажи, стихотворения и есета се вплитаха детските страхове и надежди, представите и очакванията за по-добър живот на Земята. Това превърна всички тях в победители! 
          Със същата преданост се отнесоха и участниците в следващото мероприятие организирано по случай Седмицата на гората. На 18 април Дирекцията на природен парк „Българка” проведе голямо пролетно залесяване на фиданки. Мероприятието беше посрещнато с ентусиазъм, голям интерес и дейно участие от младите залесители. В местността „Градище”, край Габрово доброволци от габровските училища използваха меча на „Колесов” както и собствените си умения и залесиха над 300 фиданки червен американски дъб, сребролистна липа и обикновен смърч. В градината на зоопарка пък боднаха ябълки и круши, дръвчета, чиито плодове след време ще послужат за храна на животните.
          С посаденото дърво, гората дава своето обещание. Тя се покланя на онзи, който го е посадил. Българската гора е храм на тишината, олтар на вярата и люлка на свободата. Тук са детските игри, първата любов и първите песни. Тук е и надеждата, че нашите устои са вечни и непреходни!