Форум
Home →  Новини →  На празник в Соколския манастир
20.07.2007
На празник в Соколския манастир
На празник в Соколския манастир
Стотици поклонници се стекоха на Соколския манастир, край Габрово в един от най-важните дни за всички християни, Успението на Божията Майка. Празникът се отбелязва винаги на 15 август и затова е един от така наречените „неподижни” празници в българския фолклорен календар. След светата литургия отслужена от отец Христо, гостите опитаха и от специалния курбан, приготвен за здраве от домакините на манастира. Габровската света обител е предпочитано място и за кръщенета, особено на този ден. Търсейки закрилата на Света Богородица, храмовият празник се превръща в ново начало и духовно рождение за много вярващи.
          Габровският соколски манастир „Успение Богородично” е едно от най-посещаваните места на територията на Природен парк „Българка”. Като част от нейното културно-историческо наследство, Дирекцията на Парка е обособила уютни места за отдих на манастирската поляна. Изградената инфраструктура е удобна, привлекателна и ежедневно използвана от множеството посетители на благодатното място.
          Дали сте почитатели на поклонническия туризъм или не, не се чудете, а манастира посетете! Това е едно прекрасно място за прекарване на уикенда със семейството, за разходка с приятели или просто за отмора.
          Основан в началото на 1833 г., манастирът „Успение Богородично” отстои на 15 км. югоизточно от габрово в местността Соколова пещера, в северния склон на Стара планина. Местоположението дава името както на манастира, така и на неговия създател архимандрит Йосиф Соколски.
         Иконата на Божията Майка с Младенеца, поставена в малкия иконостас от лявата страна на църквата, е чудотворна. От 1864 г. до сегта по застъпничеството на Светата Дева тук са намерили помощ и изцеление стотици християни.
          Целият манастирски комплекс е изграден през Възраждането с всеобщата помощ на населението от Габрово, околните махали и колиби и търцествено осветен на 15 август 1834 г. от търновския митрополит Иларион Критски (грък).
          Ценен архитектурен паметник в двора на Соколския манастир е красивата чешма, дело на големия майстор Уста Колю Фичето.
          Светата обител е свързана и с национално-освободителните борби на българите.