Форум
Home →  Туризъм →  Маршрути и екопътеки
За да бъде гостуването сигурно и приятно екипът на Дирекцията на парка изгражда туристически, образователни, опознавателни маршрути и обслужваща инфраструктура:

1. Екопътека „Узана"
2. Екопътека АЕК „Етъра” – Соколски манастир”
3. Образователен маршрут „Първи стъпки за начинаещи Вълшебници”, м.Узана
4. Образователен маршрут „По поречиетона река Сивяк"

Преминаването по тези екопътеки е лесно и приятно, има изградени множество кътове за отдих и образователни табла, с които да направите своята разходка интересна и полезна!

Моля, не изхвърляйте отпадъци, край изградените беседки, маси и пейки!
В природните паркове няма организирано сметосъбиране, затова съберете сами своите отпадъци и ги изхвърлете в най-близкото населено място или специално обособени за целта места.
Маршрут - Е3 - Ком-Емине
на територията на Природен парк "Българка"
Времетраене - 4 дни по 4:30ч. преходи на ден
 
           Идеята да се мине по билото на Стара планина принадлежи на родоначалника на организирания туризъм в България – Алеко Константинов.
Той често повтарял пред приятелите си:
“Ако не успея да изпълня големия си план-блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци”.  

Преждевременната и нелепа смърт на Щастливеца му попречва да осъществи това си намерение. Честта да мине пръв надлъж през нашата Родина се пада на големия турист, пътешественик и изследовател, с право наречен "Следовникът на Алеко" - Павел Делирадев. През 1933 г., когато е 54-годишен, Павел Делирадев предприема това истинско пътешествие, като при големи трудности, сам, а на места придружаван от един другар, за 30 дни изминава повече от 700-те километра до морето. Цели двадесет години по-късно, през 1953 г., се организира първия поход по билото наСтара планина от Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет зафизкултура и спорт (ВКФС). Тридесет и четири души за 30 дни, срещайки много препятствия по пътя си, изминават благополучно разстоянието от вр. Ком до н.Емине. През 1955 г. и 1959 г. се провеждат още два проучвателни похода, които окончателно уточняват маршрута. - през 1961 г. се провежда първия успешен зимен поход - през 1972 г. е първото преминаване от н. Емине до вр. Ком - през 1965 г. 12 души преминават по маршрута с мотопеди "Балкан". След тези начални стъпки походът "Ком-Емине" се утвърждава като традиционен и всяка година се провежда от БТС. През 1990 г. БТС е приет за член на ЕСПТ (Европейско сдружение за пешеходен туризъм). На следващата година е открита българската част на Европейския маршрут "Е-3" (съвпадаща с "Ком-Емине"), свързваща символично Атлантическия океан с Черно море. Наричан преди време "Маршрут на дружбата",  “Ком – Емине” е с дължина около 700 км, като се преодолява терен с голяма денивелация и се изкачват или подсичат повече от 100 върха. Лятната маркировка представлява червена линия на бял фон, поставена върху неподвижни предмети по маршрута (дървета, камъни, сгради и др.), съгласно стандартите за маркировка. Зимната маркировка се състои от здраво бетонирани метални стълбове, боядисани в редуващи се жълто-черно-жълти ивици.На много места лятната и зимната маркировка съвпадат.    

По протежение на Природен парк “Българка” през  билната му част, преминава етап от Европейският туристическият маршрут Е-3 - “Ком-Емине”, които и тук както по цялото си протежение в планината е като основен гръбнак , свързан от север и от юг с множество други преминаващи маршрути. От създаването му до днешни дни, маршрута винаги е бил притегателен за голяма част от любителите на дивата природа. Да прекосиш планина, като Стара планина е истинско предизвикателство, което има свое достойно място, като преживяване, изискващо богат ресурс от опит и знания. Това се дължи най-вече на неговата дължина, денивелация,  специфичен микроклимат и едновременно с това допълват достойнствата му различните и разнообразни релефни форми и богато биоразнообразие. -Ех, да не забравяме и топло-сърдечните хора, който можете да срещнете по пътеките или тези, който ще ви приветстват с  “добре дошли” в уютните хижи по маршрута.   В границите на Природен парк ”Българка” маршрут Е – 3, визиран от запад към изток,  започва от района на х.Партизанска песен и завършва в района на местността Студен кладенец. Ето и кратко описание на маршрута и интересните места, местности и забележителности, които можете да посетите. Приятно пътуване!

Преходът Ви по маршрут Е - 3 може да започва от х.Партизанска песен, ако вие се спускате от х. Мазалат, или идвате по маршрут от м. Осеникова поляна. Движите се по равен асфалтов път на изток до х.Хлебна и тук маркировката се раздвоява: - По асфалтовия път тя достига до разклон на асфалтовият път от гр.Габрово, където и продължава към м.Узана и х.Партизанска. - По маркираната пътека през смесена букова гора, достигате до м.Узана и х.Партизанска.

Местността Узана е обширна и красива поляна сред планината, чийто треви крият от погледа Ви дълбокия карст с много пещери, пищни склонове със стари букови гори и живописен изглед към вр.Исполин, надвиснал като страж на нея. Х.Партизанска и хотелските бази в района, оборудваните ски писти, предоставят удобство, удоволствие и комфортни условия за отдих и почивка. Следващата отправна точка, която веднага ще смени изцяло витията Ви за района е Шипченския проход- свързващ южна и северна България и известен от дълбока древност.

 До вр.Столетов ще достигнете по красива пътека, изпълнена с множество разнообразни природни дадености. Тук се извисяват върхове и части от планината, станали свидетели на епични битки за свободата на България. Ще се потопите в историята и ще научите за нечовешкия героизъм при сражения, водени в тази област, по времето на Руско-Турската освободителна война. Следващата предизвикателна и красива част на изток по билото на планината, която очаква срещата с Вас е района на връх Бузлуджа. Маршрутът, по който продължавате, минава по асфалтов път и преки пътеки, а обстановката, която ще допълва настроението Ви по време на прехода е плетеница от просторни букови гори, исторически местности, красиви върхове и ширнали се простори с красиви гледки към северните и южни части на страната, предоставящи удоволствието да се пореете в пространството и усетите полета на птиците.

Районът на вр.Бузлуджа е изключително красив, с добри условия за отдих и туризъм. Тук ви очаква гостоприемството на х.Бузлуджа, хотелските бази в района, както и разнообразието от ски писти, историческите местности, обширни букови гори, просторни планински поляни и живописни върхове. В най-източната част на района се намират върховете Атово падало и Бедек, където сгушени в междината на техните склонове се намират хижите Бедек и Младост.

Маршрутът продължава по върховете Караджова кула и двуглавия Бедек, по които от птичи поглед може да се насладите на ширналите се простори до където поглед стига. След върховете участъкът от трасето продължава с приятно слизане по склоновете на вр.Българка, покрай Ганкиното кладенче, през м.Столища, към поредната наша отправна точка горски дом “Българка”. В района тук Ви предлагат гостоприемството си  х.Ивайло, х.Планинец, х.Извора и ще допълнят вашата сбирка от впечатления защитените местности “Виканата скала”, Естественото тисово находище край х.Извора. Следващата отправна точка по маршрута Ви е х.Грамадлива.

Маршрутът Ви минава през с.Кръстец, в района на който гостоприемството си ни предлага х.Кръстец (непосредствено до най-височинно разположената железопътна гара в страната), а в близост могат да се посетят параклисите на вр.Кръстец и край с.Бъзовец. От жп.гара Кръстец,  пътят ще Ви отведе отново нагоре към вр.Бабата, където започва поредната панорамна пътека, минаваща през планински поляни, просторни върхове и красиви букови гори, будещи възхищение и радващи със своята идентичност и привлекателност.   
Маршрут B1
Времетраене: В района на ПП”Българка” – 4 дни
Денивелация на маршрута: 1100 м.

Гр.Трявна – с.Станчев хан – с.Свирци – ЗМ”Студен кладенец” – с.Мръзеци – с.Бъзовец- х.”Извора” – ГД “Българка” – вр.Бедек – ГД ”Ябълка” – ЕМО”Етъра”- Соколски манастир – вр.Шипка – ГД “Узана” – м.Топлешки дол – гр.Габрово 

Маршрутът преминава по протежение на ПП”Българка”, като обхожда всички най-значими и интересни обекти на територията: Защитени местности; Природни забележителности; Kултурно-исторически места; Kитни села, запазили специфичната за района архитектура. Изключителното разнообразие по маршрута, възможността, която предоставя за преминаване на отделни участъци и райони в зависимост от предпочитанието на туриста, го правят желан маршрут.
Гр.Трявна – с.Станчев хан (3 ч.);
с.Станчев хан-с.Свирци – ЗМ”Студен кладенец”– с.Мръзеци -с.Бъзовец (5 ч.);
с.Бъзовец - х.”Извора” – ГД “Българка”(4 ч.);
ГД “Българка”– вр.Бедек – ГД ”Ябълка” (5 ч.);
ГД ”Ябълка” – ЕМО”Етъра”- Соколски манастир – вр.Шипка – ГД “Узана” (7 ч.); 
ГД “Узана” – м.Топлешки дол – гр.Габрово (5 ч.).
Маршрут В2
Времетраене: 7 ч.
Денивелация на маршрута: 500 м.

гр.Трявна – с.Станчев хан – с.Свирци – вр.Белновръх – вр.Пролука – вр.Клъшка чукара – х.”Грамадлива”

От гр.Трявна маршрутът излиза на юг и се изкачва на вр.Килимявката и с.Престой, с.Бахреци, подсича се вр.Ковачка и се спуска в с.Дамяновци и с.Станчев хан(3 ч.). Продължава се към с.Свирци, където започва горски път продължаващ към вр.Белновръх и разклон който дава две възможности на маршрута: - през вр.Белновръх, с приятни панорамни гледки и забележителните скални образувания сред които т.н. “Бабата” и “Дядото”. - по път подсичащ вр.Белновръх, минаващ покрай стара въгледобивна  мина. Двата пътя се събират на било преди вр.Пролука. Подсичат се вр.Пролука, вр.Ливашка чука, вр.Върбанов чукар(2 ч.) от където маршрута продължава успоредно с маршрут Е-3 до х.”Грамадлива”(2 ч.).

*** По маршрута има възможност да се измине участъка от гр.Трявна до с.Станчев хан с междуградски транспорт от гр.Трявна.  Като се изключва частта гр.Трявна – с.Станчев хан - маршрута става с 4 часов преход.***
Маршрут В3
Времетраене: 6 – 9 ч.
Денивелация на маршрута: 1100 м.  

гр.Трявна – с.Боженци – м.Сечен камък – вр.Мъхченица – вр.Карабогдан – м.Бедеците – х.Бузлуджа  

Начало на маршрута е гр.Трявна (площада пред Часовниковата кула и Старинният мост), след което се изкачва на билото над х.к.”Бръшлян” от където се слиза в с.Боженци ( 2 ч.). От с.Боженци, пътеката се изкачва през иглолистна гора до м.Сечен камък и продължава на юг по коларски път ( стар римски път), свързвал градовете Нове и Верея. Продължава край вр.Овчар в м.Кашенската, Ловната чешма, вр.Горни Маренци, м.Вельовото. След преминаване на вр.Улеите се стига до подножието на вр.Мъхченица ( 2ч. 30 мин.). Тук има два варианта за продължаване: - През вр.Мъхченица, където се открива живописна панорамна гледка на билото на Стара   планина; - По продължаващия под върха Римски път, преминаващ край м.Руски лагер в м.Папратливата поляна, където отново се събират двата подхода. Пътят продължава с изкачване на вр.Турлата, вр.Кара Богдан, чешмата Деветте чушнара,  до вр.Бедек( 2ч.30 мин.). Маршрутът от вр.Бедек до х.Бузлуджа е паралелно с маршрут Е-3 ( 2 ч.).

***  По маршрута има възможност да се измине участъка от гр.Трявна до местността Сечен камък с  междуградски транспорт гр.Трявна – гр.Габрово, като се изключва с.Боженци, при което маршрута става със 6 часов преход. ***
Маршрут В4
Времетраене: 2 часа.
Цвят на маркировката - син
Денивелация на маршрута: 1100 м.

Маршрутът проеминава от с. Радевци - с.Гръбчево - х. Планинец - ГД"Българка".