Форум
Home →  Интерактивно обучение
Важно е да знаете:
  • Събирайте лечебните билки възможно по-далече от пътищата и промишлени заводи – растенията буквално „поглъщат” в себе си всичко вредно от въздуха и почвата.
  • Набраните растения трябва да се измият (ако сте брали само съцветията тази точка също е задължителна) и изсушат на проветриво място.
  • Не се препоръчва да режете на ситно лечебните треви – така те губят част от лековитите си свойства.
  • Лечебните растения не бива да се съхраняват повече от една година. При по-продължителен срок на съхранение билките могат да станат не само безполезни, но даже и опасни!
  • Преди употреба задължително се консултирайте с лекар – особено в случай че сте проявявали алергични реакции.
  • Готовите отвари не съхранявайте повече от едно денонощие. След изтичане на този срок отварата не само се лишава от целебните си свойства, но и могат да се развъдят микроби. Съхранявайте отварите в плътно затворени стъклени съдове в хладилника.
  • Спазвайте дозировката! Помнете, че „в лъжичка – лекарство, в чаша – отрова”. Ако предозирате, рискувате да попаднете в болница.
Полезна информация
При варене се получава отвара, а при попарване с вряла вода – запарка
.

Студен извлек се приготвя, като ситно нарязаната билка се залее със студена вода и кисне в нея средно от 5 до 12 часа.
Обикновено корените, корите и семената първо се заливат със студена вода и се варят, след като са били накиснати добре. Ако растението е смолисто, често се прави настойка. За целта билката се залива с медицински спирт или ракия. Оставя се да кисне за различен период от време.
Когато се прави лапа, първо билката се счуква или намачква. Може да се смеси с малко гореща вода. Получената каша се поставя върху марля, която се привързва към болното място.
За мехлемите е нужна несолена свинска мас или вазелин. Те се разтапят на слаб огън. След като леко изстинат, към тях се прибавя счуканата на прах билка. За сгъстяване на сместа може да се използва разтопен восък, а за разреждане – зехтин.